Soorten potgrond

De speciale behoeften van de plant bepalen welke potgrond u het beste kunt kiezen

Bodemstructuur en voedingsstoffen zijn belangrijk

Om gezonde, krachtige planten te krijgen, moet de potgrond voldoen aan de speciale behoeften van de plant. Naast een goede bodemstructuur zijn er bijvoorbeeld ook bepaalde voedingsstoffen en kalk nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen. Stikstof is bijvoorbeeld nodig voor de groei van een plant en ijzer is nodig voor de aanmaak van de bladeren en de bloemvorming. Deze twee voorbeelden zijn enkele van de chemische eisen die aan een potgrond met het RHP Consumer-keurmerk worden gesteld. Op basis van uitgebreid onderzoek zijn de potgrondproducenten er de afgelopen jaren in geslaagd voor vrijwel iedere plant een kwalitatief hoogwaardige potgrond te ontwikkelen. Omdat de voedingsstoffen, de structuur en de samenstelling van de grond exact op het gebruik zijn afgestemd, kan de tuinliefhebber uitgaan van goede resultaten.

Zaai- en stekgrond

Een essentieel onderdeel van kwalitatief goede zaai- en stekgrond is de juiste hoeveelheid mest- en voedingsstoffen. Teveel voedingsstoffen (of zouten) zijn schadelijk voor nieuwe wortels. De voeding moet zodanig zijn afgestemd dat het geen schade kan toebrengen aan nieuwe wortels. Door een te hoog zoutgehalte sterven nieuwe wortels af.

Eén van de natuurlijke grondstoffen die aan zaai- en stekgrond wordt toegevoegd, is zand. Zand is luchtig en waterdoorlatend. Zaai- en stekgrond moet namelijk niet teveel water vasthouden, omdat dit schimmelgroei kan veroorzaken. En uiteraard niet te weinig, anders droogt het uit. Een kiemend zaadje en nieuwe wortels vragen om een uitgebalanceerde samenstelling van potgrond.

Zaai- en stekgrond met het RHP Consumer-keurmerk is fijn en niet te grof. Lichte en luchtige zaai- en stekgrond biedt de stek de optimale basis om aansluiting te vinden met de potgrond. Het uitkomen van een zaadje en het groeiproces van een nieuw wortelstelsel vraagt de juiste verhouding van lucht, water en voedingsstoffen in de potgrond.

Buxusgrond

De Buxus is oorspronkelijk gewend aan een kalkrijke grond met een hoge zuurgraad (pH). Buxusgrond met het RHP-keurmerk bevat een hoge pH (tussen 6 en 7). De grond is verrijkt met extra ijzer en magnesiumkalk om de grond een hoge pH te geven. De hoge zuurgraad is een vereiste voor de Buxus om optimaal te groeien.

De specifieke structuur van Buxusgrond met het RHP-keurmerk zorgt ervoor dat de Buxus snel voeding op kan nemen. De keerzijde van de pH-rijke grond is dat deze redelijk snel verarmt. De juiste verhouding van voedingsstoffen en sporenelementen voorziet in de behoefte van de Buxus. De mate van verschillende voedingselementen in de grond, ook wel elektrische geleidbaarheid (EC) genoemd, is dusdanig samengesteld dat de voedingsstoffen zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Er ontstaan mooie, stevige, diepgroene blaadjes.

Verder groeit de Buxus het best in een luchtige grond, om het aantasten van de wortels zoveel mogelijk te vermijden.

Zuurminnende planten

De meeste bekende zuurminnende planten zijn rododendron, azalea en heideplanten. Zuurminnende planten kunnen het best omgaan met gronden met een lage pH (lage zuurgraad).
Potgrond met het RHP Consumer-keurmerk geschikt voor zuurminnende planten is samengesteld op basis van onder andere tuinturf voor een lage zuurgraad en een ietwat vochtige bodem. Tuinturf houdt het water langer vast, waardoor de grond vochtig blijft en minder snel uitdroogt. Verder draagt potgrond voor zuurminnende planten bij aan een luchtige structuur en een rijke voedingswaarde. Hoofdvoedingselementen zijn altijd stikstof, fosfor, kalium en sporenelementen. 

RHP controleert in de gehele keten welke natuurlijke grondstoffen aan de potgrond worden toegevoegd. Door tracking & tracing levert potgrond met het RHP Consumer-keurmerk kwalitatief goede potgrond afgestemd op de behoefte van de plant.

Cactusgrond

De cactus komt voor in warme gebieden met veel licht en weinig neerslag. Naast licht en temperatuur is de samenstelling van de grond een belangrijk element om de groei en bloei van de cactus te bevorderen.

De cactus is gewend aan dorre, mineraalarme grond. Enkele eisen aan cactusgrond met het RHP-keurmerk zijn:

  • Luchtig
  • Goede afvoer van overtollig water
  • Doorlatend

Cactusgrond met het RHP Consumer-keurmerk is heel geschikt voor het verpotten en kweken van cactussen. Deze grond is samengesteld uit hoogwaardige natuurlijk grondstoffen (tuinturf, turfstrooisel, klei, rivierzand). De juiste verhouding van voedingsstoffen en sporenelementen voorziet in de behoefte van de cactus. Door tracking & tracing levert cactusgrond met het RHP Consumer-keurmerk kwalitatief goede potgrond afgestemd op de behoefte van de cactus.

Roos, varen en anthurium

Voor de hierboven genoemde groep planten moet de grond extra voedzaam zijn. Grond met het RHP-keurmerk geschikt voor rozen, varens en anthuriums biedt onder andere een vruchtbare voedingsbodem als rijke basis. Bovendien gedijen deze planten het best in een potgrondmengsel met een wat grovere structuur, omdat dit sneller een volwaardig wortelstelsel bevordert.

Rozen, varens en anthuriums hebben behoefte aan veel water. Vaak bestaat er eerder een tekort aan water dan aan voedsel. De grond moet niet te kalkrijk zijn, maar zeker ook niet te zuur (juist een lagere pH of zuurgraad).

Vijvergrond

Bij gebruik van vijvergrond met het RHP Consumer-keurmerk wordt het water in de vijver niet verontreinigd. In vijvergrond met het RHP-keurmerk mogen geen restanten van bestrijdingsmiddelen en ziekteverwekkers voorkomen. Uiteraard geldt deze eis voor alle potgronden met het RHP-keurmerk.

De vijvergrond bevat zware delen grond, zodat de vijvergrond onder water blijft en niet boven komt drijven. Door een uitgebalanceerde samenstelling biedt de vijvergrond een optimale voedingsbodem voor het planten van vijver- en moerasplanten, zoals waterlelies en watermunt. De natuurlijke grondstoffen vormen een milieuvriendelijke vijvergrond.

Ook voor vijvergrond met het RHP-keurmerk geldt dat door tracking & tracing een kwalitatief goede potgrond wordt geleverd, afgestemd op de behoefte van de plant.

Universele potgrond

Zoals de naam al doet vermoeden, is universele potgrond een alleskunner. Uitermate geschikt voor vele doeleinden, zoals het verpotten van kamerplanten, het vullen van terras- en bloembakken, het planten van bomen en struiken en het kweken van perkplanten, vaste planten en groenteplanten.

De hoofdvoedingselementen in een potgrond bestaan uit stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Universele potgrond met het RHP-keurmerk biedt de juiste verhouding van deze elementen. Zodanig dat de plant krijgt wat zij vraagt. Daarnaast zijn sporenelementen heel belangrijk voor bepaalde groeiprocessen. Sporenelementen zijn voedingselementen die slechts in zeer kleine hoeveelheden (microgrammen tot milligrammen) nodig zijn voor een gezonde plant. Het RHP Consumer-keurmerk staat voor de passende proportie van deze sporenelementen.

Juiste verhouding tussen voeding, lucht en water
Gezonde planten krijgt u alleen als de plantenwortel, naast voedingsstoffen, ook voldoende lucht en water krijgt. Door het gebruik van natuurlijk hoogwaardige grondstoffen is universele potgrond met het RHP-keurmerk zeer luchtig. Verder is het wateropneembaar vermogen van de universele potgrond zodanig dat er een ideale vochtbalans ontstaat voor de planten. RHP controleert onder andere of de universele potgrond na indroging weer voldoende water opneemt. Als potgrond droog wordt, gaat de grond krimpen. Een voorbeeld: onverhoopt wordt vergeten om één van de bloembakken water te geven. De potgrond is droog en moet na begieting weer voldoende water vasthouden zonder dat het direct de bloembak uitloopt.

//Enable form button reCAPTCHA