Wat is potgrond?

Potgrond is een verzamelnaam voor diverse soorten grond, speciaal voor planten in potten en bloembakken

Tuin-, pot- of perkplant... De tuinliefhebber moest het vroeger doen met de grond die toevallig in de tuin lag. Meer keuze was er nu eenmaal niet. Gelukkig staat de hartstochtelijke tuinier van tegenwoordig er heel wat beter voor. Bij tuincentra, bloemisten, bouw- en supermarkten zijn tal van potgronden verkrijgbaar. Daarbij kan het gaan om zowel potgrond als tuinaarde. Tuinaarde is een aanvulgrond voor gebruik in de tuin.

Wat is potgrond?

Potgrond is een verzamelnaam voor diverse soorten grond met elk hun eigen samenstelling en specifieke structuur, speciaal voor planten in potten en bloembakken. Potgrond is licht van gewicht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zwaardere donkere tuinaarde.

Waaruit bestaat potgrond?

Eén van de grootste bestanddelen van potgrond is veen. Veen is een eeuwenoude, natuurlijke grondstof die ontstaan is uit plantenresten. Belangrijke eigenschap van veen is het wateropnemend vermogen. Het absorbeert vocht niet alleen snel, maar houdt het ook lang vast. Met alle groeibevorderende voordelen van dien. Een ander belangrijk hoofdbestanddeel van potgrond kan ook kokos zijn. Afhankelijk van het gebruik wordt veen gemengd met producten zoals boomschors, kokos, compost, zand, meststoffen en kalk. Op deze manier zorgen structuur, samenstelling (zoals een juiste zuurgraad of pH) en voedingsstoffen (de juiste hoeveelheid en samenstelling van de meststof of EC) er samen voor dat de plant kan wortelen in de voor haar ideale bodem. Een gezond wortelstelsel geeft een betere groei en zorgt ervoor dat de plant stevig blijft staan.

Wat is tuinturf?

Tuinturf is zeer geschikt om te verwerken door de bovenlaag van de tuin, in de wortelzone van de planten. De grondstructuur wordt verbeterd en de bodemvruchtbaarheid wordt verhoogd. Tuinturf bestaat uit doorvroren zwartveen. Omdat tuinturf geen kalk bevat, kan het goed toegepast worden bij zuurminnende planten, zoals heide.

//Enable form button reCAPTCHA