Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn goed strooibare, droge materialen die rondom de planten de bodem kunnen afdekken 

Bodembedekkers hebben onder andere een onkruidwerende werking. De bovenlaag blijft droog, zodat onkruiden niet (goed) kunnen kiemen. Tegelijkertijd laten bodembedekkers lucht en water door, waardoor de planten optimaal groeien.

Voordelen van het gebruik van bodembedekkers

  • De onkruidgroei wordt onderdrukt. Onkruid heeft vocht en licht nodig om zich te ontwikkelen. In het donker onder de bodembedekkers kan onkruid wel kiemen, maar zich niet ontwikkelen.
  • De verdamping van het water in de grond wordt beperkt. Tegelijkertijd houden de bodembedekkers water vast.
  • Uiteindelijk verteren bodembedekkers en kunnen vervolgens gebruikt worden als bodemverbeteraars.

Boomschors: ideaal als bodembedekker die beschermt tegen vocht, vorst en zon

Boomschors is een veel gebruikte bodembedekker in tuinen. De schors is bijvoorbeeld afkomstig van naaldbomen als Pinus (Grove den) en Picea (Fijnspar). Boomschors met het RHP-keurmerk zorgt voor de nodige bescherming tegen vocht, vorst en zon. Bovendien voorkomt boomschors onkruidgroei.

Boomschors zal uiteindelijk verteren en levert op deze manier een bijdrage aan de bodemvruchtbaarheid. Anders dan cacaodoppen is boomschors heel geschikt voor het gebruik op (natuurlijke) tuinpaden. Boomschors kleeft namelijk niet aan schoenen bijvoorbeeld. Ook wordt boomschors veelvuldig toegepast in speeltuinen onder de speeltoestellen.

Cacaodoppen: een goede bodembedekker die slakken weert

Een cacaodop is een hard materiaal afkomstig uit de cacaoverwerkende industrie. De milieuvriendelijke cacaodoppen voorzien van het RHP-keurmerk weren onder andere slakken. Bovendien houden de cacaodoppen water vast, door het afdekken van de grond tussen de tuinplanten. Het water in de grond kan beperkt verdampen. Cacaodoppen bevatten ook voeding.

Net als boomschors activeren cacaodoppen het bodemleven, waardoor de bodemvruchtbaarheid wordt verhoogd. En bij het gebruik van cacaodoppen krijgt onkruid minder kans.

//Enable form button reCAPTCHA