De toepassing van organische meststoffen in substraten is anders vergeleken met minerale meststoffen, zoals CRF’s of potgrondbasismeststoffen. Wat zijn belangrijke aandachtspunten?
Organische meststoffen gedragen zich in een substraat anders dan minerale varianten. Ook is de werking in substraten niet te vergelijken met volle grond. Factoren die een rol kunnen spelen zijn: de activiteit van bacteriën nodig voor stikstofmineralisatie, de veranderende pH-waarde in combinatie met de pH-buffer van het substraat en het mogelijk ontstaan van een hoog ammoniakgehalte in het substraat. Ook de mineralisatiesnelheid van stikstof uit organische meststoffen varieert en is, door diverse factoren, minder voorspelbaar.
Bij het samenstellen van substraatrecepten is het belangrijk om rekening te houden met de interactie en invloed op de werking van organische meststoffen. Compost levert een positieve bijdrage aan de mineralisatie van stikstof. Andere grondstoffen, vaak met een kleinere pH-buffer, kunnen de mineralisatie zelfs verlagen. Dit kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van voedingsstoffen tijdens de teelt.
Kortom, bij een succesvol gebruik van organische meststoffen moet rekening worden gehouden met diverse aspecten en hun interacties. Samengevat ziet deze dynamiek rondom organische meststoffen er als volgt uit: