WOK

De door RHP ontwikkelde WOK-analyse geeft inzicht in de wateropnamesnelheid van substraten

De snelheid van wateropname kan per substraat sterk variëren. De WOK-analyseresultaten helpen bij de keuze van een substraat die het beste past bij de teeltsituatie.

Kwekers                                           Gecertificeerde bedrijven

Recepturen verder verbeteren
Substraten zijn samengesteld uit meerdere grond- en toeslagstoffen. Elk onderdeel van de receptuur heeft zijn eigen snelheid van wateropname. Inzicht in deze waarden en hoe de grond- en toeslagstoffen op elkaar reageren, is van belang om de juiste receptuur te adviseren per teelt en teeltmethode. 

Uitleg WOK-analyse
Bij de laboratoriumanalyse wordt een substraat op een standaardwijze naar een zeer laag vochtgehalte gebracht. Vervolgens worden de monsters 24 uur lang op een laagje water van enkele millimeters geplaatst. Zo wordt bekeken hoe snel het substraat onder droge omstandigheden water opneemt. Hierbij wordt de wateropname continu gemeten. De tijd waarin het substraat 50 procent van zijn potentiële wateropname bereikt, is maatgevend voor de wateropnamekarakteristiek. 

Hoe snel is uw substraat?
Wilt u uw substraatrecepturen (verder) ontwikkelen zodat water sneller wordt opgenomen vanuit een droge situatie? RHP adviseert u graag en kan op uw verzoek een WOK-analyse uitvoeren.

Naar de kennisbank? 

toon alle items
//Enable form button reCAPTCHA