Hulp nodig bij kalibreren EN-ton?

24 februari 2017

Sinds 2013 is in de Nederlandse norm NEN-EN 12580 opgenomen dat een EN-ton moet worden gekalibreerd. Kalibreren van de EN-ton is belangrijk om nauwkeurig de dichtheidsbepaling van het veen of de potgrond te kunnen blijven meten. RHP kan u helpen met de kalibratie van de EN-ton.

Om te meten hoeveel u als grondstof- of substraatleverancier precies levert qua volume, neemt u vlak na productie monsters. Met de EN-ton bepaalt u vervolgens het EN-volumegewicht. Door gebruik kan er slijtage ontstaan aan deze EN-ton. Hierdoor kan de inhoud ervan langzaamaan iets gaan veranderen. De verschillen lijken misschien minimaal, maar op jaarbasis kan dit toch grotere afwijkingen laten zien in het volume geleverde grond. Zaak dus om uw EN-tonnen te (laten) kalibreren.

Kalibratie EN-ton

De EN-ton wordt, onder de juiste omstandigheden, op een balans geplaatst. De ton wordt gevuld met gedemineraliseerd water of demiwater en afgedekt met een glasplaat. Het gewicht wordt gemeten, waarmee het exacte volume van de EN-ton kan worden berekend. Dan kan vervolgens met die waarde worden gerekend. In de werkinstructie op Mijn RHP staat stap-voor-stap uitgelegd hoe u zelf de EN-ton kunt kalibreren. Laat u uw EN-tonnen liever door RHP kalibreren? Dat kan! Voor 125 euro per EN-ton (excl. verzendkosten) verzorgen wij dit voor u. Laat u het ons vooraf even weten als u hiervan gebruik wilt maken? Mail naar administratie@rhp.nl.

Meer nieuws? 

toon alle items
//Enable form button reCAPTCHA