RHP-webinar ‘Feiten & fabels van potgrond en substraat’

25 april 2022

RHP, het kenniscentrum voor substraten, organiseert op 31 mei een webinar over de feiten en fabels van potgrond en substraat. Het webinar start om 14:00 uur en is bedoeld voor kwekers, hun teeltspecialisten en verkopers en in- en verkopers van handelsbedrijven. Als de Nederlandse versie een succes is, dan volgt later mogelijk ook een internationale (Engelstalige) versie.

Kwekers en hun verkopers krijgen steeds vaker vragen over de specificaties van hun substraat, waarbij de interesse vooral uitgaat naar het veenpercentage in het mengsel. Steeds meer retailers stellen eisen hieraan, waarbij een aantal retailers zelfs de ambitie heeft om geen veen meer in het schap te hebben. Niet in de potten van de planten die zij verkopen en ook niet in de zakken consumentenpotgrond en -tuinaarde. De perceptie bestaat dat bij veenwinning veel CO2 vrijkomt en natuurgebieden worden aangetast. De experts van RHP geven in een webinar een toelichting hierop. Ook de ontwikkelingen en gebruik van hernieuwbare materialen in potgrond en substraat worden besproken. Met deze informatie kunnen kwekers en in- en verkopers beter het gesprek voeren met hun klanten over dit thema.

“Zonder potgrond, geen plant. Zo simpel is het,” stelt Raymond Hedges, de nieuwe directeur van RHP. “Er wordt al volop met hernieuwbare materialen gewerkt door onze sector, variërend van kokos tot compost. Het is mij opgevallen dat er in de keten nog veel onwetendheid is over potgrond en substraten. Steeds vaker krijgen kwekers en hun verkopers vragen over het percentage veen in de pot. Retailers willen het liefst veenvrije producten geleverd krijgen.” Zo makkelijk als dat klinkt, is het niet. Volgens Hedges is de tijd rijp om een einde te maken aan de bestaande onwetendheid. “Eindklanten gaan vragen naar veenvrije producten. Die vraag moeten we beantwoorden. En soms moeten we uitleggen dat veenvrij niet mogelijk is, zoals we ook moeten uitleggen dat steeds meer veen verantwoord wordt gewonnen. Retailers kijken naar de CO2-footprint van planten, dus ook naar die van potgrond en substraat. De sector moet zichzelf snel scholen, voordat er onrealistische of onhaalbare eisen worden neergelegd.”

Het webinar is specifiek bedoeld voor kwekers, hun teeltspecialisten en verkopers en in,- en verkopers van handelsbedrijven en vindt plaats op 31 mei a.s. Aanmelden kan via: www.rhp.nl/nl/aanmelden-evenementen. Kort voor het webinar ontvangt u dan de link per e-mail.

Meer nieuws? 

toon alle items
//Enable form button reCAPTCHA