RHP sluit zich aan bij FSI2025

21 april 2022

RHP, het kenniscentrum voor substraten, sluit zich aan bij het Floriculture Sustainability Initiative (FSI2025), het belangrijkste duurzaamheidsinitiatief in de sierteeltsector. FSI2025 heeft meer dan 80 leden, bestaande uit onder meer producenten, handelaren en retailers. RHP sluit zich aan om zijn kennis omtrent het veilig gebruik van veen en veenvervangers te delen met de sierteeltketen, waar uitfasering van veen steeds hoger op de prioriteitenlijst van retailers komt te staan.

“We spreken steeds vaker kwekers, handelaren en retailers over substraten. En dan vooral over de uitfasering van veen en gebruik van nieuwe grondstoffen. Op dit moment wordt er nog veel veen gebruikt bij de productie van substraten, terwijl verschillende retailers de ambitie hebben om minder veen te gebruiken. Sterker nog, veel retailers willen op termijn helemaal geen veen meer in het schap hebben,” aldus Raymond Hedges, directeur van RHP. Er wordt in de substraatsector al vele jaren gewerkt met hernieuwbare grondstoffen. Ook wordt veen steeds vaker gewonnen van RPP (Responsibly Produced Peat) locaties, wat betekent dat nieuwe veengebieden onaangetast blijven. “Je ziet een ongelooflijke inspanning van de sector om te verduurzamen en meer gebruik van nieuwe groeimedia. Dat moet uiteraard zonder kwaliteitsverlies en daar zit een spanningsveld. Het RHP-keurmerk borgt deze kwaliteit en ons onderzoeksteam is druk bezig met collectief onderzoek naar hernieuwbare materialen.”

Jeroen Oudheusden, directeur van FSI2025, is blij met de aansluiting van RHP. “Met de aanwezige expertise van RHP kunnen wij ons duurzaamheidsinitiatief op een gefundeerde manier verder uitbreiden naar de inhoud van de pot.” Hedges beaamt dit: “Uitfasering van veen en gebruik van hernieuwbare materialen is al volop aan de gang, maar is veel complexer dan menigeen denkt. Dat verhaal, met al zijn nuances, zullen wij vertellen aan de tafels van FSI2025.”

Meer nieuws? 

toon alle items
//Enable form button reCAPTCHA