Respiratiemethode

Deze methode geeft inzicht in de stabiliteit van een organische grondstof En of deze met goed resultaat kan worden TOEGEPAST IN een RHP-substraat

Een hoge microbiologische activiteit in een organische grondstof betekent dat deze makkelijk afbreekbaar en dus instabiel is. Bij afbraakprocessen verandert de structuur van de grond, wordt zuurstof verbruikt en kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Dat is schadelijk voor wortels en gewas. De door RHP ontwikkelde respiratiemethode geeft inzicht in de stabiliteit van een organische grondstof en of deze met goed resultaat kan worden toegepast in een RHP-substraat.

Kwekers                                            Gecertificeerde bedrijven

De RHP-respiratiemethode is een standaard voor het analyseren van de stabiliteit van organische grondstoffen voor teeltmedia. De methode is ontstaan door het aanpassen van bestaande technologie. 

Respiratie en stabiliteit
Om een organische grondstof met goed resultaat te kunnen verwerken in een RHP-substraat, moet het stabiel genoeg zijn. RHP toetst met regelmaat grondstoffen met de respiratiemethode. Het respiratiecijfer dat uit deze toetsen komt, geeft aan of de grondstof met goed resultaat kan worden verwerkt in een RHP-substraat. Het cijfer moet hiervoor onder een bepaald niveau blijven. 

Stabiele grondstof
Een stabiele grondstof is veilig voor het wortelmilieu en de groei van het gewas. Per grondstof wordt naar verschillende aspecten gekeken. Bij bijvoorbeeld compost en boomsubstraten wordt bekeken of de microbiologische activiteit niet meer te hoog is. Als een organische grondstof nog niet voldoende is gecomposteerd, dan is het organisch makkelijk afbreekbaar. En bij de afbraakprocessen klinkt de grond in, wordt veel zuurstof verbruikt en kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Bij kokos wordt vooral gekeken naar de stabiliteit van de structuur.

Grondstof mengen?
Wilt u weten of u een grondstof met goed resultaat kunt verwerken in een RHP-substraat? RHP adviseert u graag en kan voor u een grondstof toetsen met de respiratiemethode.

Naar de kennisbank? 

toon alle items
//Enable form button reCAPTCHA