Plantresponstest

Om de plantveiligheid van grondstoffen en substraten te toetsen 

Om te toetsen of grondstoffen en substraten plantveilig zijn, kan RHP een plantresponstest uitvoeren. Om de resultaten goed te kunnen beoordelen, wordt de prestatie van een enkele testgewassen op het te toetsen product altijd vergeleken met een referentie.

Een plantresponstest wordt uitgevoerd om te toetsen of grondstoffen en substraten veilig zijn voor gewassen. Er zijn diverse methoden om grondstoffen en substraten te onderzoeken, echter niet alles kan met een laboratoriumanalyse worden vastgesteld. Een plantresponstest met testgewassen dient dan als de ultieme test. Plantresponstesten worden ook aangewend in de ontwikkeling van nieuwe grondstoffen om de geschiktheid voor substraattoepassing te testen.

Wanneer een plantresponstest?

Een plantresponstest kan worden gedaan om:

  • de veiligheid en geschiktheid te testen van een grondstof of substraat voor een bepaalde teelt.
  • (organische) meststoffen in een substraat te toetsen.
  • als diagnosegereedschap, om te achterhalen of het substraat een rol speelt in bijvoorbeeld achterblijvende groei van uw teelt.

Hoe gaat een plantresponstest?

De plantresponstest wordt, volgens de EN-standaard, gedaan op de grondstof of het substraat dat moet worden getest op plantveiligheid. Als de grondstof te grof is om op te zaaien, dan wordt er een extract van getrokken met een gebalanceerde voedingsoplossing en wordt dit aan het teeltsysteem toegevoegd. De kiem en groei van de gewassen wordt geanalyseerd gedurende 2 tot 3 weken, afhankelijk van het seizoen. Naast de grondstof of het substraat dat wordt onderzocht, wordt als referentie ook altijd een standaard mengsel gebruikt om mee te vergelijken. De plantresponstest wordt standaard gedaan met gevoelige gewassen als sla en Chinese kool. Als er specifieke problemen zijn met een bepaald gewas, dan wordt er desgewenst met dat gewas getest.

Grondstof of substraat testen?

Wilt u voor een (nieuwe) grondstof of substraat een plantresponstest laten doen? RHP adviseert gecertificeerde bedrijven graag hierover. Wilt u als kweker laten toetsen of een grondstof of substraat veilig is voor uw gewas? Dit is mogelijk met een plantresponstest. Vraag om advies bij één van de RHP-gecertificeerde bedrijven.

Naar de kennisbank? 

toon alle items
//Enable form button reCAPTCHA