Meld schimmelprobleem, eventueel anoniem!

31 oktober 2017

Er bestaat een groter risico op groei van saprotrofe schimmels in de teelt door de toename van het aantal toegepaste substraatcomponenten en de afname van het pakket aan toegestane bestrijdingsmiddelen. Komt u schimmel tegen? Meld het dan (eventueel anoniem) bij het platform saprotrofe schimmels, waarin RHP deelneemt.

Centrale registratie en analyse van praktijksituaties is nodig om als sector meer zicht te krijgen op de omvang en de aard van de schimmelproblematiek in teelten
en gezamenlijk oplossingen te vinden. Als besmettingsgevallen worden gemeld dan kunnen gespecialiseerde onderzoekers ermee aan de slag en de omstandigheden nader onderzoeken.

Schimmels schadelijk?

Saprotrofe schimmels zijn niet direct schadelijk voor de plant, maar soms is er wel invloed op de productie. Schimmelgroei in een substraat kan bijvoorbeeld leiden tot een vermindering van de wateropname ervan. En daarmee kan een schimmel indirect wel tot schade aan de plant leiden, zoals een verstoorde groei en mindere kwaliteit. Een latent aanwezige schimmelinfectie kan onder gunstige omstandigheden ineens explosief groeien. Wees dus alert!

Voorkomen en herkennen

In de advieskaart leest u hoe u de schimmels herkent en welke maatregelen u kunt treffen om een besmetting met schimmel in uw teelt te voorkomen. Hygiëne is en blijft belangrijk om verspreiding op het bedrijf te voorkomen.

Meer lezen?

Lees ook het deze maand verschenen achtergrondartikel over schimmels op pagina 40/41 in Onder Glas (nummer 10, oktober 2017), waarin het platform saprotrofe schimmels oproept problemen te melden.

Meer nieuws? 

toon alle items
//Enable form button reCAPTCHA