Focus op voedingselementen: zink

28 juni 2018

Het is belangrijk om alle voedingselementen in de juiste verhouding tot elkaar toe te voegen aan een substraat, zodat het de gewenste positieve en geen negatieve effecten heeft op de teelt. Zink is een sporenelement dat een plant nodig heeft om goed te groeien. Het zorgt voor de aanmaak van groeistof. Deze keer in ‘Focus op voedingselementen’: zink.

Wat is de functie van zink?

Zink (Zn) is onderdeel van de enzymen in de plant. Een plant heeft er maar een kleine hoeveelheid van nodig die essentieel is voor de vorming van de groeistof in de plant, auxine genoemd. Een plant neemt zink meestal op als zink-ion (Zn2+), maar het kan ook in chelaatvorm. Een chelaat is een chemische verbinding die een kation aan zich kan binden. Zo blijft het in de oplossing en daardoor beschikbaar voor de plant. Het woord chelaat is afgeleid van het Griekse woord chelate, dat ‘klauw’ betekent. Zink is in een plant redelijk mobiel, maar deze mobiliteit kan sterk geremd worden door de aanwezigheid van een ruime hoeveelheid fosfaat. Het zinkgehalte in de plant varieert veelal van 0,002 tot 0,005 procent van de droge stof.

In welke vormen komt zink voor?

Zink wordt toegevoegd aan de meeste potgrondbasismeststoffen. Het gedrag van zink in een teeltmedium is vrij normaal. Het verschijnsel van chelaatuitwisseling kan echter wel tot problemen leiden. Dit kan optreden als de pH oploopt in het teeltmedium bij aanwezigheid van ijzerchelaat. Hierbij ontstaat een proces waarbij zink ijzer kan verdringen uit het aanwezige ijzerchelaat. Ook aan organische stof gebonden zink, dat niet zichtbaar is in een reguliere analyse, doet mee aan dit proces. Het gevolg is dat er nog meer zink in de oplossing komt en het ijzerniveau daalt. Dit ijzer kan zover dalen, dat er amper meer sprake is van oplosbaar ijzer. Het is heel moeilijk om zo’n situatie te herstellen.

Tomatenplant met zinkgebrek.

Wat is de RHP-normering voor zink?

Aan de meeste potgrondbasismeststoffen wordt zink toegevoegd. RHP-gecertificeerde producten worden voor toepassing in een substraat gecontroleerd op onder andere het zinkgehalte. Voor groeimedia met het RHP Horticulture-keurmerk is er een maximumgehalte zink. Binnen die norm bepalen substraatproducent en kweker samen wat het zinkgehalte moet zijn, passend bij de teelt.

Meer nieuws? 

toon alle items
//Enable form button reCAPTCHA