Basismeststoffen aan substraten toevoegen is essentieel

1 september 2023

Het toevoegen van potgrondbasismeststoffen aan substraten is vaak noodzakelijk om gewassen te voorzien van essentiële sporenelementen. Vooral het ontbreken van koper en molybdeen kunnen anders problemen opleveren in de teelt. Waarom en wat zijn de adviezen vanuit RHP?

Om er voldoende van in het wortelmilieu te krijgen, is het heel belangrijk dat koper en molybdeen vóór de teelt aan het substraat worden toegevoegd. Dit is vooral belangrijk voor substraten met een groot organisch complex, zoals veensubstraten. Koper en molybdeen zijn sporenelementen die anders tijdens irrigatie van de teelt direct worden gebonden aan het complex van het substraat, dat als eerste contact heeft met de voedingsoplossing. Hierdoor ontstaat een gebrek, met negatieve gevolgen voor de teelt. De sporenelementen kunnen de plantenwortels namelijk niet bereiken. Om dat te voorkomen, adviseert RHP om in de meeste gevallen minimaal 0,5 kg/m3 basismeststof toe te voegen aan het substraat.

Meer informatie in Kennisbank

Raadpleeg de Kennisbank voor meer informatie over voedingselementen en lees daar ook meer over specifiek koper en molybdeen.

Meer nieuws? 

toon alle items
//Enable form button reCAPTCHA