5 vragen aan kweker en productgroeplid Dion ten Have

28 juni 2018

Als lid van de productgroep Horticulture is potplantenkweker Dion ten Have uit Honselersdijk al sinds 2003 betrokken bij de normontwikkeling voor het RHP-keurmerk voor substraten. 5 vragen aan Dion over de afgelopen en de komende 15 jaar.

1. Al 15 jaar betrokken bij RHP. Hoe is die betrokkenheid ontstaan?

“In 1993 begon ik samen met mijn neven Rob en Vincent ten Have in onze potplantenkwekerij in campanula's en cyclamen: Ten Have Plant in Honselersdijk, dat over twee jaar 100 jaar bestaat. In die tijd zijn we gelijk lid geworden van telersorganisatie LTO Glaskracht. Vanuit LTO werd ik toen ook gevraagd om bij RHP als praktijkvertegenwoordiger aan tafel te schuiven. Toen nog in de zogeheten normcommissie Potgrond Professioneel, tegenwoordig heet dit de productgroep Eindproducten Horticulture.”

“Vroeger was de substraatsector voor mij een black box.”

2. Hoe heb jij in deze 15 jaar in de productgroep Horticulture je bijdrage geleverd aan het RHP-keurmerk? 

“De productgroep Horticulture komt 2 tot 3 keer per jaar bij elkaar. Voor mij, als lid van die productgroep, geeft dit een kijkje in een hele andere branche. Dat maakt het zo leuk. Je stapt even uit je eigen tuinderswereld. Voor die tijd was de substraatsector voor mij een soort black box. Je bestelt het… En nu heb ik veel meer zicht gekregen op deze wereld. En ik kan daar delen wat er in kwekersland speelt, zoals nu verduurzaming en steeds minder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.”

3. Wat vond jij in die 15 jaar de meest waardevolle ontwikkelingen vanuit RHP?

“Het meest bruikbare vond ik de door RHP ontwikkelde oppotreferentie. Daar kun je echt iets mee als kweker. Ook de kennis die RHP deelt over bijvoorbeeld grondstoftypes is heel goed te gebruiken. Waar moet ik op letten in de praktijk? Voor mij is dat de meerwaarde van het bijwonen van de vergaderingen van de productgroep Horticulture.”

“Ik denk niet dat we helemaal zonder veen kunnen.”

4. Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor de substraatsector voor de komende 15 jaar?

“De schimmelproblematiek is een uitdaging. En bijvoorbeeld de druk van organisaties als Greenpeace om ‘peat free’ te gaan werken in de tuinbouw. Maar dat is ook een uitdaging voor kwekers, eigenlijk ons gezamenlijke ‘pakkie an’. Ik denk niet dat we helemaal zonder veen kunnen, maar ik vind het wel belangrijk dat het verantwoord wordt gewonnen. En van andere grondstoffen is ook wel wat te vinden als het over duurzaamheid gaat.”

5. En wat verwacht je van RHP de komende jaren?

“Ik vind dat RHP het goed oppakt als er signalen komen vanuit de sector. Onderzoek naar schimmels in substraten wordt opgepakt. En er wordt onderzoek gedaan naar substraatmengsels met minder veen en met meerdere andere grondstoffen. En wat de toekomst ons verder gaat brengen, wie zal het zeggen…”

Meer nieuws? 

toon alle items
//Enable form button reCAPTCHA