Om de plantveiligheid van grondstoffen en substraten te toetsen
Om te toetsen of grondstoffen en substraten plantveilig zijn, kan RHP een groeitest uitvoeren. Om de resultaten goed te kunnen beoordelen, wordt de prestatie van een drietal testgewassen op het te toetsen product altijd vergeleken met een referentie.
Een groeitest wordt uitgevoerd om te toetsen of grondstoffen en substraten veilig zijn voor gewassen. Er zijn diverse methoden om substraten en potgronden te onderzoeken, echter niet alles kan met een laboratoriumanalyse worden vastgesteld. Een groeitest met testgewassen dient dan als de ultieme test. Groeitesten worden ook aangewend in de ontwikkeling van nieuwe grondstoffen om de geschiktheid voor substraattoepassing te testen.
Wanneer een groeitest?
Een groeitest kan worden gedaan om:
• de veiligheid en geschiktheid te testen van een substraat of grondstof voor een bepaalde teelt.
• (organische) meststoffen in een substraat te toetsen.
• als diagnosegereedschap, om te achterhalen of het substraat een rol speelt in bijvoorbeeld achterblijvende groei van uw teelt.
Hoe gaat een groeitest?
De kiem en groei van de gewassen wordt geanalyseerd gedurende 2 tot 3 weken, afhankelijk van het seizoen. Naast het te onderzoeken substraatmengsel wordt als referentie ook altijd een standaard mengsel gebruikt om mee te vergelijken. De groeitest wordt standaard gedaan met gevoelige gewassen als sla of koolrabi. Als er specifieke problemen zijn met een bepaald gewas, dan wordt er desgewenst met dat gewas getest.
Groeitest laten doen?
Wilt u laten toetsen of een substraat of grondstof veilig is voor uw gewas? Dit is mogelijk met een groeitest. Vraag om advies bij een van de RHP-gecertificeerde bedrijven.
Met een groeitest wordt getoetst of grondstoffen en substraten veilig zijn voor gewassen. Dit wordt altijd vergeleken met een referentie, meestal een gevoelig gewas zoals sla of koolrabi op een standaard substraatmengsel. Zo’n referentie is nodig voor een eerlijke beoordeling. Diverse factoren kunnen de groei van een gewas namelijk beïnvloeden.
Beoordelen van groei
Er zijn diverse methoden om substraten en potgronden te onderzoeken, echter niet alles kan met een laboratoriumanalyse worden vastgesteld. Een groeitest met testgewassen dient dan als de ultieme test.
In welke situaties?
Een groeitest kan worden gedaan om de plantveiligheid te testen van een substraat of grondstof voor een bepaalde teelt. Ook worden groeitesten aangewend in de ontwikkeling van nieuwe grondstoffen om de geschiktheid voor substraattoepassing te testen. Een groeitest kan ook worden gedaan om (organische) meststoffen in een substraat te toetsen.
Hoe testen?
Bij een potgrond of substraat waarop gezaaid kan worden, wordt de groeitest rechtstreeks op het teeltmedium uitgevoerd. Afhankelijk van bijvoorbeeld het seizoen duurt zo’n proef 2 tot 3 weken. Als het een substraat is waarop niet kan worden gezaaid, zoals kleikorrels, puimsteen, dan wordt er een extract van het substraat getrokken en in een waterige vloeistof aan het teeltsysteem toegevoegd. Zo kan toch worden getoetst of het substraat veilig is voor het gewas.
Substraat of grondstof testen?
Wilt u een groeitest laten doen? RHP adviseert gecertificeerde bedrijven graag hierover.